Charterns historia

Vem av oss svenskar känner inte till Lasse Åbergs första stora film Sällskapsresan och den berömda frågan Finns det svenskt kaffe på grisfesten? Den är givetvis baserad på svenskarnas charterkärlek som har funnits med oss sedan mitten på 50-talet. Den här filmen utspelar sig på Kanarieöarna, men de första chartersemestrarna som gjordes av svenskarna på riktigt var till Mallorca. Här berättar vi mer om charterns historia.

Den stabila ekonomin blåser liv i chartern

Efter andra världskriget var Sverige rikt och övriga Europa fattigt som aldrig förr. Detta bäddade för lyx som andra länder inte hade råd med förrän senare. Vildsinta entreprenörer kom på dessa smarta idéer om hur och var svenskarna kunde tillbringa sin semester. Under 50-talet började också Spaniens dåvarande diktator Franco att tillåta bikini på stränderna. Det resulterade i att bleka nordbor, trötta på grådasket, tog sitt pick och pack och satte sig på ett svindyrt flyg söderut.

De första charterresorna

Det är inte bara Sverige som började med charter på 50-talet. Även danskarna reste hej vilt till varma länder i Europa, framför allt med danske resekungen Spies flygplan. I Sverige tog chartern fart 1955, i mitten på april. Bara några år tidigare hade svenskarna fått tre veckors lagstadgad semester och med det ofta opålitliga svenska sommarvädret började Svensk Bussresetjänst att arrangera flygturer till Tyskland och södra Frankrike. Vad tror du var det första man möttes av på sin plats? Jo, svenskt kaffe! Vem ville ha blaskigt kaffe från utlandet..?

Bara två år senare utökade man buss- och flygresorna till Mallorca, svenskarnas semesterparadis under många år. Dock var det inget direktflyg. Resan tog tio timmar och det var fyra stycken byten. Men fram kom man till slut. En veckas organiserad chartersemester var dyrt vid tidpunkten. Det kostade 15 000 kr per person så du kan själv förstå att inte många hade råd med det. Men – eftersom det blev en sådan dundersuccé så blev resorna med tiden allt billigare och fler hade råd med dem. Från 10 000 svenskar på de första charterresorna var det numera 135 000 som bokade charter. Destinationerna ändrades också och på 60-talet var det Kanarieöarna som låg i topp.

I slutet på 70-talet fick svenskarna fem veckors semester och vid den tidpunkten var chartern rena kulten för oss.

Vad var så bra med just charter?

Svaret på den frågan var att det var betydligt enklare att ordna det på det här sättet. Dåtidens guideböcker om turistmål var dåliga och ofta på främmande språk som man inte var så inövad på. Att boka själv var alltför krångligt. Nu när svenska folket är så pass resvana är det helt andra bullar, men vid tidpunkten ville man gärna ha mer trygghet under sin semester. Äta det man var van vid och tala det egna språket med likasinnade.

Tiderna har vänt – allt fler bokar hellre reguljärt

Idag åker man fortfarande på charter med Bamseklubbar och grisfester men inte alls i den utsträckning som var förr. Idag gillar både svenskar och många andra nationaliteter att boka reguljärt, ordna Airbnb eller eget hotell.

Topplista destinationer

De mest populära destinationerna för sol och bad.

  1. Spanien
  2. Grekland
  3. Cypern
  4. Egypten
  5. Tunisien