Vaccinationer

Sannolikheten att drabbas av någon så kallad tropisk sjukdom är för det mesta ganska liten. Det är överlag mycket säkert att resa till andra länder så de flesta har inget som helst att oroa sig för. Men om olyckan skulle vara framme kan ett bra vaccin vara skillnaden mellan liv och död. Vilka vaccin du behöver ta beror på var du ska i världen men det finns också några särskilt vanliga sjukdomar som man alltid bör vaccinera sig mot, det så kallade grundskyddet.

Grundskyddet består av vaccin mot difteri, polio och stelkramp. De flesta svenskar får detta vaccin redan i ungdomen, vilket har bidragit till att sjukdomarna är sällsynta hos oss. Dessa vaccin får man som regel genom en enkel injektion genom huden hos läkare. Om du är osäker på om du, eller någon annan du ska resa med, har fått grundskyddet bör du kontakta läkare för att undersöka saken.

Gula febern är en sjukdom som man kan drabbas av efter myggbett, som är vanligast i Centralamerika och Sydamerika. Sjukdomen är svår och dödligheten är dessvärre hög. En vaccination mot gula febern rekommenderas därför starkt och sker genom hudinjektion. Skyddet håller i cirka tio år.

Vid resor inom Europa bör du också vaccinera dig mot hepatit A och vid resor utanför Europa bör du vaccinera dig mot både hepatit A och hepatit B. Detta gör man hos läkare med vaccinet Havrix, för hepatit A, eller Twinrix, för båda former av hepatit. Om man vill kan man vaccinera sig flera gånger i en serie, vilket gör att vaccinet varar längre. Med 2 – 3 injektioner istället för bara en kan man då bevara skyddet i 20 – 30 år beroende på vaccin.

Om du planerar att resa till Afrika eller Asien bör du även vaccinera dig mot kolera, en vanlig och farlig tarmsjukdom. Man kan få sjukdomen om man äter mat som är dåligt tillagad, via otillräckligt rengjorda grönsaker eller orent vatten. Vaccinet Dukoral är en oral lösning som man själv kan köpa på apoteket, men man behöver ett recept från läkare. Vaccinet hjälper dessutom i viss mån mot vanlig turistdiarré, något som har räddat både en och annan turist från en helkväll på toaletten.

Något vaccin mot malaria finns inte i dagsläget. Därför bör man alltid vara förutseende och exempelvis smörja in sig med myggmedel och tänka på att ha passande klädsel om man vistas i miljöer där myggor och malaria är vanligt.

Topplista destinationer

De mest populära destinationerna för sol och bad.

  1. Spanien
  2. Grekland
  3. Cypern
  4. Egypten
  5. Tunisien