Pool hemma
Många av oss hade gärna haft sol och sommar året runt, men det är ju tyvärr inte riktigt så våra svenska årstider ser ut. Allt fler svenskar går därför i tankarna om att förlänga iallafall badsäsongen en del, till exempel med en pool på hemmaplan. För den som vill skaffa någon form av badanordning hemma, finns det dock en del saker att tänka på. Vi ska kika lite närmare på några av de vanligaste alternativen som finns tillgängliga och vilka för- och nackdelar som finns med respektive typ av hemmabad.
Pooler
När det kommer till pooler hemma kan man lite generellt dela upp dessa i två olika typer av pooler. Vi har de pooler som grävs ned i marken och som kräver en relativt stor investering och så har vi de enklare lösningarna där man köper en pool med ställning som man bara ställer upp direkt på marken.
Det förstnämnda alternativet är för dig som vill ha en “riktig” pool. Att anlägga en sådan kräver en del planering, då både grävning och montering brukar ta en del tid. Bäst brukar vara om det finns möjlighet att låta en och samma aktör sköta hela installationen av poolen, med allt från grävning till montering och inkoppling av elektronik och så vidare. Dels är det smidigare, du vet vem du ska vända dig till om det är något som krånglar och du brukar dessutom slippa onödiga fördröjningar i installationen.
För ett mer kostnadseffektivt upplägg är det många som istället köper en större plastpool med ställning. Genom att exempelvis klä in poolen med trall ser det ändå exklusivt ut, men till en avsevärt lägre kostnad. Värt att tänka på är att denna typ av pool generellt kommer med en kortare livslängd än den fasta poolen.
Hemmaspa och Badtunnor i trä
Något som trendat på sistone är badtunnor i trä och även uppblåsbara hemmaspa:n. Mellan dessa två är badtunnorna det lite mer exklusiva alternativet. De finns från prisklass medel och uppåt, medan ett uppblåsbart hemmaspa brukar gå loss på några tusenlappar i handeln.
När det gäller badtunnor kan man själv välja om dessa ska vara klädda med trä eller en glasfiberform invändigt. Glasfiberformen brukar ha fördelen att den är enklast att rengöra, men den kan bli missfärgad efter ett tag.
Med en inredning av trä brukar inte den estetiska biten påverkas. Däremot kan träet torka ut så att badtunnan läcker om den inte används tillräckligt ofta. Man behöver även genomföra behandlingar på träet då och då för att det inte ska förstöras, eftersom det är ett naturmaterial.
Ett uppblåsbart hemmaspa är en smidig anordning för den som inte vill ha en permanent installation där hemma. På denna kan man till exempel ta ur luften för att plocka bort spa:et om man behöver utrymmet till annat. Materialet är dock känsligare för repor och liknande och många brukar behöva laga sitt hemmaspa iallafall någon gång under säsongen.
Generellt har badtunnor i trä en längre livslängd än ett uppblåsbart hemmaspa, men det beror också en del på hur väl man tar hand om sin badtunna eller sitt hemmaspa. Bägge dessa kräver en del omsorg.